Airco onderhoudsbeurt voor alle merken

Een goedwerkende airco in uw auto is belangrijk voor zowel de zomer als winter. In de zomer zorgt de koele lucht voor comfort, en in de winter zorgt de drogere lucht van uw airco dat uw ramen minder snel beslaan. Het is voor de werking van uw airco dan ook belangrijk om deze regelmatig te gebruiken – dus ook in de winter. Het aircosysteem bestaat uit een aantal mechanische onderdelen (bijv. de aircopomp) die gesmeerd moeten blijven. Door uw airco (af en toe) aan te zetten blijft het systeem gesmeerd.

Om te zorgen dat uw airco goed blijft functioneren adviseren we om uw airco ieder jaar te laten nakijken bij Auto Velthuis. Om te bepalen of uw airco toe is aan een onderhoudsbeurt voeren we altijd eerst een airco check uit:

  • Hoe is de druk van uw airco systeem?
  • Hoe is de afgifte van koude lucht?
  • Ruikt uw airco nog fris?

Afhankelijk van wat er uit die airco check komt, kunnen we u adviseren wat we moeten doen. Kom gerust langs voor een airco check voor uw auto!

Airco reparatie van een defecte airco

Het is normaal dat uw airco lekt: de plas water die u kunt zien onder uw auto na het gebruik van de airco is condens dat wordt afgevoerd van het aircosysteem. Dat aircosysteem zelf is een vrij luchtdicht systeem, maar verliest jaarlijks zo’n 10% van de vloeistof. Een lagere druk in uw aircosysteem kan te wijten zijn aan dit jaarlijkse verlies, maar kan ook duiden op een lekkage: steenslag op de condensor (het rooster achter de grille van uw auto), of kapotte leidingen of aansluitingen.

Deze lekkages sporen we op door een vloeistof in het systeem te spuiten waarmee we (via een UV-lamp) lekken in het systeem kunnen opsporen – en het defecte onderdeel kunnen vervangen. Zijn er geen lekkages maar werkt uw airco niet naar behoren? Dan kunnen er ook defecten zijn aan de aircopomp, verstoppingen in filter of afvoer.

Airco laten bijvullen tijdens een servicebeurt

Ieder jaar moet u een airco check uitvoeren, en om het jaar adviseren we om uw airco te laten bijvullen – ongeacht of u uw airco veel of weinig gebruikt. Dit om het natuurlijke verlies van 10% per jaar op te vangen. Te weinig aircovloeistof zorgt voor een slechtere prestatie én kans op schade aan onderdelen. In airco-vloeistof zitten namelijk additieven voor de smering van het systeem. Regelmatig bijvullen verlengt de levensduur van uw airco.

Naast het bijvullen kunt uw airco ook laten reinigen via een geurbehandeling. Bacteriën, stof of schimmels kunnen zich ophopen in de leidingen of verdamper (unit die zorgt voor de koude lucht, achter het dashboard) van uw airco. Dit zorgt voor die muffe, onaangename geur als u uw airco aan- of uitzet. Maar belangrijker nog: je kunt er ziek van worden. Daarom vervangen we ook altijd de pollen- en interieurfilters tijdens de airco onderhoudsbeurt, zoals we dat ook tijdens een grote beurt doen.

Airco check of servicebeurt inplannen

Omdat het airco-systeem werkt met gassen die schadelijk zijn voor het milieu, moet het airco onderhoud goed en veilig uitgevoerd worden. Gassen mogen natuurlijk niet vrijkomen tijdens de servicebeurt. Daarom mogen alleen gecertificeerde airco-monteurs dit onderhoud uitvoeren – en uiteraard hebben onze monteurs die certificering.

Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen voor een airco check of service/onderhoudsbeurt.