Auto laten keuren (APK)

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Vanuit het RDW is het verplicht om uw auto regelmatig te keuren. Door uw auto te laten keuren bij Auto Velthuis weet u precies wat de (technische) staat van uw auto is, en of uw voertuig veilig is voor u en anderen in het verkeer. Afhankelijk van de leeftijd van uw auto is de keuringsinterval jaarlijks, tweejaarlijks of – bij voertuigen ouder dan 50 jaar – vrijgesteld van APK.

We volgen hierin het APK-keuringsschema zoals dat vanuit het RDW gesteld is. Hierin staat ook na hoeveel jaar de eerste APK-keuring moet plaatsvinden.

APK-criteria tijdens het keuren van uw auto

De criteria die tijdens een APK-keuring worden gehanteerd kunnen verschillend zijn per type voertuig. Zo gelden er andere bijvoorbeeld andere eisen aan dieselauto’s of zware voertuigen. Ook veranderende wet- en regelgeving is van invloed op de criteria: zo zijn de laatste jaren de keuringsnormen rondom uitstoot aangescherpt. In het geval van dieselmotoren is nieuwe keuringstechnologie (deeltjesteller) beschikbaar die de uitstoot van fijnstof meet. Zeker bij oudere motoren waar de roetfilter niet voldoende functioneert is de deeltjesteller een belangrijke ontwikkeling.

Bij Auto Velthuis zijn onze monteurs gecertificeerd als APK-keurmeester, en laat u uw auto altijd keuren volgens de laatst geldende normen met de recente keuringsmiddelen.
Een selectie van de belangrijkste criteria die worden nagekeken als u uw auto laat keuren zijn:

  • De staat en werking van veiligheidsmiddelen als claxon, gordels, airbags, etc. ;
  • Inspectie op alle verlichting in en op de auto (van kentekenhouder tot knipperlicht);
  • De staat van de ruiten en ruitenwissers;
  • De staat van de uitlaat en diens en roet- en fijnstof uitstoot (deeltjesteller);
  • De staat van de remschijven, -blokken en -vloeistoffen. Hierbij wordt direct ook de staat van de schokdempers meegenomen.

Uiteraard wordt de motor – het hart van uw auto – geïnspecteerd en gecontroleerd op lekkage van olie, de staat van de riemen/kettingen, de accu, het koelsysteem, et cetera. Er komt dus veel bij kijken wanneer u uw auto laat keuren voor APK.

APK in combinatie met een onderhoudsbeurt

Voor de APK geldt: hoe ouder de auto, hoe frequenter de keuringsinterval is. Dat werkt ook zo met onderhoudsbeurten: naarmate de auto ouder wordt en (slijtage)onderdelen langer belast zijn, wordt de auto gevoeliger voor onderhoud. Wat onze klanten meestal doen is een onderhoudsbeurt uitvoeren wanneer zij hun auto laten keuren voor APK.

Eerst was de vuistregel: jaarlijks een kleine beurt het ene jaar, het andere jaar een grote beurt. Nu vertelt de boordcomputer ons haarfijn wat er mis is, welke onderdelen aandacht nodig hebben of vervangen moeten worden. Dit is natuurlijk een indicatie en leidend in het nadere onderzoek naar de staat van uw auto.

Natuurlijk hoeft u niet jaarlijks uw auto uitgebreid te onderhouden, maar kijken we vooral naar wat nodig is of wordt aanbevolen via uw boordcomputer. Ter indicatie kunt u denken aan de volgende werkzaamheden als u APK met een onderhoudsbeurt combineert:

APK en kleine beurt APK en grote beurt
APK-keuring V V
Auto uitlezen op storingen V V
Olie verversen en filter vervangen V V
Brandstoffilter vervangen (diesel) V V
Remblokken vervangen V V
Remschijven vervangen X V
Vloeistoffen verversen V V
Controle op motor en versnellingsbak X V
Bougies controleren en vervangen (benzine) X V
Injectoren controleren en vervangen X V
Luchtfilter en interieurfilters vervangen X V

APK plannen bij Auto Velthuis

Om een auto te mogen keuren moet de monteur een gecertificeerd APK-keurmeester zijn. Hiervoor zijn meerdere bevoegdheden: voor zowel campers als (personen)auto’s tot 3.500 kg.

Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen om uw auto of camper APK te laten keuren.