Onderhoud van uw elektrische auto

Elektrische auto’s zijn relatief onderhoudsarm. Immers, bij een elektrische auto zijn veel minder mechanische onderdelen van toepassing. Mechanische onderdelen (zoals een koppeling, zuigers, injectie of distributie) bewegen intensief, waardoor frictie – en dus slijtage – ontstaan. Doordat elektrische auto’s met magneten en elektroden werken zijn slijtage-onderdelen als olie, (distributie)riemen, bougies, etc. niet aan de orde.

Is onderhoud aan een elektrische auto dan ook goedkoper? Niet per sé. Defecten repareren in de motor, aandrijving, batterijpakket, etc. kan prijzig zijn doordat magneten/elektro-onderdelen gedemonteerd en vervolgens opnieuw gekalibreerd moeten worden. Dat maakt dat onderhoud aan uw elektrische auto erg zorgvuldig moet worden uitgevoerd.

Doordat er met specifieke techniek (magneten en elektro-motoren) én verschillende vormen van krachtstroom gewerkt wordt mag je zonder specifiek certificaat geen onderhoud aan elektrische auto’s uitvoeren. Onze monteurs hebben die certificaten, dus ook voor onderhoud aan uw elektrische auto bent u van harte welkom bij Auto Velthuis.

Onderhoudsbeurt elektrische auto bij Auto Velthuis

Hybride en elektrische voertuigen zijn in principe onderhoudsarm, maar natuurlijk komt er bij een elektrische auto ook slijtage voor. Zo’n onderhoudsbeurt voor uw elektrische auto ziet er als volgt uit:

  • Inspectie op software;
  • Inspectie op slijtage-onderdelen zoals autobanden en ruitenwissers;
  • Verversen van vloeistoffen en eventueel defecte lampen;
  • Vervangen interieurfilters;
  • Controle op performance van de 12V accu;
  • Controle en kalibreren van het batterijpakket en systeem;
  • Airco-check en onderhoudsbeurt.

De airco is voor een elektrische auto nóg belangrijker dan voor een auto met verbrandingsmotor. De airco zorgt namelijk ook voor koeling van het batterijpakket en moet daardoor altijd werken. Vandaar dat we een jaarlijkse airco onderhoudsbeurt bij elektrische auto’s altijd adviseren.

APK voor uw elektrische auto

Net zoals auto’s met een verbrandingsmotor is het vanuit het RDW verplicht om ook uw elektrische of hybride auto te laten keuren (APK). Hiervoor wordt dezelfde keuringsinterval van jaarlijks of tweejaarlijks gehanteerd, maar wijken de keuringscriteria natuurlijk wel af: zo wordt een elektrische auto niet gekeurd op uitstoot of lekkages van (mechanische) onderdelen, maar wordt er bijvoorbeeld wel gekeken naar de elektro-motor en diens aandrijving naar de wielen.

Voor zowel de APK als de onderhoudsbeurt voor uw elektrische auto geldt dat dit enkel mag worden uitgevoerd door gecertificeerde medewerkers van een erkend bedrijf. Gelukkig zit dat bij Auto Velthuis helemaal goed en beschikt ons personeel over de juiste certificering voor het onderhoud van uw elektrische auto.

Plan een onderhoudsbeurt voor uw elektrische auto

Wilt u een onderhoudsbeurt voor uw elektrische auto inplannen bij Auto Velthuis? Ons personeel is gecertificeerd om aan elektrische auto’s te mogen werken. Plus, met onze ruime werkplaats kan een onderhoudsbeurt meestal al op korte termijn gemaakt worden. Bovendien hebben wij een haal- en brengservice in de regio, of zijn er leenauto’s of leenfietsen beschikbaar voor onze klanten.

Neem contact met ons op om een afspraak te plannen.